Χολαργός | Κοζάνη | Χαϊδάρι

Νόσος Καρωτίδας

Στένωση Καρωτίδων + θεραπεία

Από τον
Dr. Παναγιώτη Γ. Θεοδωρίδη, MD, MSc

H Καρωτίδα αρτηρία είναι το αγγείο του οργανισμού το οποίο αιματώνει τον εγκέφαλο.

Ξεκινάει από την αορτή και εισέρχεται στον εγκέφαλο. Χωρίζεται σε κοινή, έξω και έσω καρωτίδα. Η έσω καρωτίδα είναι το αγγείο που είναι κυρίως υπεύθυνο για την αιμάτωση του εγκεφάλου και αυτό το αγγείο του οποίου η νόσος (στένωση) είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία των εγκεφαλικών επεισοδίων. Άλλα λιγότερα συχνά νοσήματα των καρωτίδων είναι το ανεύρυσμα, ο διαχωρισμός και η ινομυϊκή δυσπλασία.

Τι είναι η στένωση καρωτίδας;

Η στένωση της καρωτίδας (αθηροσκλήρωση, αθηρωματική νόσος) προκύπτει ουσιαστικά από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των καρωτίδων αρτηριών και συνήθως προκύπτει στο σημείο όπου οι αρτηρίες διακλαδίζονται, επηρεάζοντας ή σε ορισμένες περιπτώσεις, αποκόπτοντας εντελώς την ροή του αίματος από τις καρωτίδες προς τον εγκέφαλο και το πρόσωπο.


Αυτό δεν έχει άμεσες συνέπειες στην λειτουργία του εγκεφάλου εκτός από τις περιπτώσεις όπου δημιουργείται στροβιλώδης ροή του αίματος η οποία προκαλεί θρόμβους και οι οποίοι διερχόμενοι στον εγκέφαλο μπορούν να προκαλέσουν αυτό που λέμε Αγγειακό Eγκεφαλικό Eπεισόδιο (εγκεφαλικό).

Συμπτώματα Στένωσης Καρωτίδας

Δυστυχώς το μόνο σύμπτωμα που μπορεί να προκαλέσει η στένωση καρωτίδας είναι το  αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο μπορεί να είναι παροδικό ή μόνιμο. Το παροδικό εγκεφαλικό διαρκεί 24 ώρες και ο ασθενής επανέρχεται πλήρως όσον αφορά τη νευρολογική του συμπτωματολογία.

Παρολαυτά είναι σύνηθες στην στένωση καρωτίδων να μην εμφανίζονται συμπτώματα ακόμη και αν η στένωση γίνει πλήρης (απόφραξη).

Με τις σύγχρονες μεθόδους υπάρχει η δυνατότητα να επανέλθει η αιμάτωση του εγκεφάλου μετά και από ένα ‘μεγάλο’ εγκεφαλικό με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων όπως η θρόμβο-αναρρόφηση, αρκεί να γίνει εντός των 6 πρώτων ωρών σε εξειδικευμένα κέντρα.

Εικόνα: Σχηματική απεικόνιση της στένωσης καρωτίδας

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της καρωτιδικής νόσου περιλαμβάνουν:

Περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν έχουν ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε καρδιοχειρουργικές ή αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις των άκρων, σε ποσοστό 30% περίπου χωρίς αυτό να είναι κανόνας.

Διάγνωση της νόσου

Συνήθως η διάγνωση γίνεται με το γνωστό υπέρηχο – triplex καρωτίδων που το ζητάει ο αγγειοχειρουργός μετά από εξέταση του ασθενούς ή που έχει γίνει από άλλο γιατρό στα πλαίσια ελέγχου ρουτίνας.

Αν η στένωση της καρωτίδας είναι μεγαλύτερη του 70% ή μεγαλύτερη του 50% και έχει προηγηθεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο τότε θεωρείται χειρουργήσιμη. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη και η απεικόνιση με επιπλέον μεθόδους όπως Αξονική, Μαγνητική ή κλασική Αγγειογραφία.

Εικόνα: Παρουσία στένωσης / πλάκας σε έλεγχο καρωτίδας με τρίπλεξ.
CCA: κοινή καρωτίδα ECA: Έξω καρωτίδα ICA: Έσω καρωτίδα

Θεραπεία

Χειρουργική αντιμετώπιση:

Η πλέον τεκμηριωμένη μέθοδος για την αποτελεσματικότερη θεραπεία της καρωτιδικής νόσου είναι η ενδαρτηρεκτομή της καρωτίδας.

Σχηματική απεικόνιση ενδαρτηρεκτομής καρωτίδας

Η ενδαρτηρεκτομή καρωτίδας γίνεται μέσω μιας τομής στην πλάγια τραχηλική χώρα. Η αρτηρία διανοίγεται κατά μήκος της και απ’ αυτή αφαιρείται με ακρίβεια η αθηρωματική πλάκα που τη στενεύει. Στη συνέχεια με ή χωρίς τη χρήση συνθετικού εμβαλώματος (μπάλωμα) γίνεται σύγκλειση του αγγείου. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ευρέως το λεγόμενο βόειο εμβάλωμα το οποίο είναι οργανικό και πολύ λιγότερο ευαίσθητο στην εμφάνιση λοιμώξεων.

Η παρέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία, διαρκεί 1 ½ ώρα, ο ασθενής παραμένει στη ΜΕΘ για παρακολούθηση 6 ωρών και αν η γενική κατάσταση του ασθενούς το επιτρέπει λαμβάνει εξιτήριο την επόμενη ημέρα.

Η αγγειοπλαστική της καρωτίδας με στεντ είναι άλλος ένας τρόπος επίλυσης του προβλήματος που γίνεται σε επιλεγμένες περιπτώσεις κατόπιν εκτίμησης του αγγειοχειρουργού.

Χρήση στεντ στην έσω καρωτίδα

Περιπτώσεις όπου έχει ένδειξη η χρήση στεντ είναι ασθενής υψηλού κινδύνου για γενική αναισθησία κυρίως λόγω σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων, προηγούμενο χειρουργείο στην περιοχή ή ακτινοθεραπεία της περιοχής που προκαλεί σοβαρή σκληρία. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία με είσοδο από την μηριαία ή βραχιόνιο αρτηρία και με τη χρήση συσκευής προφύλαξης για θρόμβους που μπορεί να μετακινηθούν κατά τους χειρισμούς.

Συντηρητική αντιμετώπιση

Σε ασυμπτωματικές στενώσεις των καρωτίδων 50 – 70% προτείνεται συντηρητική αγωγή με αντιαιμοπεταλιακή αγωγή και φάρμακα που ελαττώνουν τη χοληστερόλη, ρυθμίζουν το σάκχαρο και την πίεση. Συντηρητική αντιμετώπιση επίσης επιδέχονται ασθενείς με πλήρως αποφραγμένη καρωτίδα.

Σε ασθενείς με στένωση καρωτίδας μικρότερη του 50% συστήνεται η ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου που μπορεί να την προκαλούν και η χορήγηση αντιαιμοπεταλιακών κατά περίπτωση αναλόγως τον τύπο της πλάκας. Επίσης σε αυτές τις περιπτώσεις έχει ένδειξη ο τακτικός (ετήσιος) έλεγχος.

Η ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας δεν μπορεί φυσικά να υποκαταστήσει τη διάγνωση και δεν παρέχει πληροφορίες προς διάγνωση κατ΄οίκον. Οι ασθενείς θα πρέπει να αξιολογούν τις πληροφορίες και να απευθύνονται άμεσα σε ιατρό εάν χρειάζεται.