Χολαργός | Κοζάνη | Χαϊδάρι

Ευρυαγγείες Κάτω Άκρων

Ευρυαγγείες ποδιών

Από τον
Dr. Παναγιώτη Γ. Θεοδωρίδη, MD, MSc

Οι ευρυαγγείες ή τηλαγγειεκτασίες όπως είναι η επιστημονική τους ονομασία (αναφερόμενες και ως “σπασμένα αγγεία”) είναι μικρά διευρυμένα τριχοειδή αγγεία στο δέρμα των ποδιών, συχνά αναφερόμενες από τους ασθενείς ως “σπασμένες φλέβες”.

Είναι μια πιο κοινή πάθηση στις γυναίκες, αλλά αντιμετωπίσιμη με αποτελεσματικότητα έως και 95%.

Τι είναι οι Ευρυαγγείες των ποδιών;

Διαφορά Ευρυαγγειών με Κιρσούς

Με τον όρο ευρυαγγεία (Varicose/Spider Veins) εννοούμε την παρουσία φλεβικών διευρύνσεων επιφανειακά στο δέρμα των κάτω άκρων από 0,5 έως και 2 χιλιοστά. Η παρουσία των ευρυαγγειών στο κάτω άκρο αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις ένδειξη επιπολής φλεβικής ανεπάρκειας σε αρχικό στάδιο. Παρόλο που πιθανόν να συνδυάζονται με την παρουσία κιρσών διαφέρουν σημαντικά από τους κιρσούς.

Συμπτώματα Ευρυαγγειών κάτω άκρων

Η παρουσία των ευρυαγγειών δεν δημιουργεί συνήθως κάποιο ειδικό σύμπτωμα. Οι ασθενείς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων επισκέπτονται τον Αγγειοχειρουργό για αισθητικούς λόγους ή μπορεί να περιγράφουν ένα αίσθημα καύσου ή ήπιου άλγους στην περιοχή όπου υπάρχουν ευρυαγγείες. 

Ωστόσο η παρουσία των ευρυαγγειών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση ενός ασθενούς με την αντιαισθητική εικόνα που μπορεί να εμφανίζει το κάτω άκρο ή ακόμη να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής του.

Αίτια Ευρυαγγειών

Η αιτιολογία εμφάνισης των ευρυαγγειών δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Βασική αιτία φαίνεται πως είναι η κληρονομικότητα αλλά και άλλοι παράγοντες όπως ορμονικοί, παθήσεις ή μικροτραυματισμοί.

Διάγνωση της νόσου

Η διάγνωση είναι καθαρά και μόνο κλινική. Η παρουσία εμφανών, διατεταμένων φλεβών στο δέρμα, μπλε ή κόκκινου χρώματος  χαρακτηρίζουν την ύπαρξη ευρυαγγειών. Οι συνήθεις θέσεις εντόπισης είναι στην έξω επιφάνεια του μηρού και της κνήμης, στην εσωτερική επιφάνεια του μηρού, ενώ η συνηθέστερη εντόπιση σε γυναίκες νεαρής ηλικίας είναι πίσω από το γόνατος, στην περιοχή που χαρακτηρίζεται ανατομικά ως ιγνυακή κοιλότητα. Άλλες σπάνιες θέσεις εντόπισης είναι το πρόσωπο και ο κορμός, ενώ σπανιότατα εμφανίζονται στα χέρια.

Στα πλαίσια της διαγνωστικής προσέγγισης των ευρυαγγειών είναι απαραίτητο το τρίπλεξ φλεβών κάτω άκρων προκειμένου να προσδιοριστεί αν οι ευρυαγγείες είναι αποτέλεσμα φλεβικής ανεπάρκειας του άκρου.

Θεραπεία Ευρυαγγειών

Η συνήθης μέθοδος θεραπείας για τις ευρυαγγείες των κάτω άκρων είναι η χρήση σκληρυντικού αφρού ο οποίος εγχύνεται εντός της ευρυαγγείας και την καταστρέφει. 

Η συνήθης ουσία που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα για τη δημιουργία του αφρού είναι η Πολιδοκανόλη (Polidocanol / AETHOXYSCLEROL 0.25, 0.5, 1, 2 και 3%)  Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος αλλά και την ανταπόκριση στη θεραπεία μπορεί να οριστεί ο απαραίτητος αριθμός των συνεδριών. 

Varixio Σκληροθεραπεία
Σκληροθεραπεία

Συνήθως κυμαίνονται στις 3 – 4 συνεδρίες, διάρκειας περίπου 30 λεπτών. Ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες κανονικά μετά από κάθε συνεδρία. Αναμένεται όμως, ήπιος ερεθισμός  ή να υπάρχουν εκχυμώσεις στο δέρμα (μελανιές), με διάρκεια το πολύ 15 – 20 ημέρες. Για ένα ποσοστό εκκαθάρισης 90 – 95%, σύμφωνα με ένα τυπικό χρονοδιάγραμμα, θα χρειαστεί και για τα δυο πόδια θεραπεία διαρκείας περίπου 3 μηνών με μεσοδιάστημα 15 – 30 ημέρες ανά συνεδρία.

Επικουρικά μέσα για το καλύτερο αποτέλεσμα είναι η χρήση μεγεθυντικών φακών και τελευταία η χρήση συσκευής ανάμειξης αφρού (VarixioR). Επίσης στα ιατρεία μας συνδυάζουμε και τη χρήση του gel Soo the Skin της εταιρείας Vencil για ακόμη καλύτερο, άμεσο αποτέλεσμα.

Μετά τη συνεδρία

* Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται κατά έτος την περίοδο Οκτωβρίου έως και μέσα Μαΐου δεδομένου ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αποτέλεσμα.

Η ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας δεν μπορεί φυσικά να υποκαταστήσει τη διάγνωση και δεν παρέχει πληροφορίες προς διάγνωση κατ΄οίκον. Οι ασθενείς θα πρέπει να αξιολογούν τις πληροφορίες και να απευθύνονται άμεσα σε ιατρό εάν χρειάζεται.